Global Teenager 2014/2015

Global Teenager 2014/2015

lørdag den 21. marts 2015

Skolebesøg, Advocacy og hjemmebesøg



Dagen i dag startede med et skolebesøg. På en katolsk skole i Beit Sahour fik vi en præsentation om skolen af eleverne. Efterfølgende gav vi selv en kort præsentation af Danmark og Nørre Nissum efterskole. Det var  mors dag i dag, og skoletimerne var skiftet ud med en ceremoni, hvor vi oplevede en fremvisning af et traditionelt palæstinensisk bryllup - en sjov, anderledes og lærerig oplevelse.  

Efter besøget på skolen skulle vi, for at komme til Jerusalem, igennem et checkpoint. Til alles (selv Solvejs) overraskelse, var der ikke meget check over det point. Vi gik direkte igennem bippende metaldetektorer, uden så meget som et løftet øjenbryn fra de israelere der havde vagt.

Jerusalem er en by fyldt med forskellige indtryk! Byen består af mange forskellige folkeslag med forskellig kultur og religion. Guiden fortalte os at vi skulle lægge mærke til de mange israelske overvågningskameraer - de var overalt, især i de arabiske områder. I dag er det lørdag, og derfor er der sabbat for jøderne. Dette betød at alle de jødiske boder var lukkede, dog skabte de mange ivrige arabiske sælgere masser af liv i gaderne.

Om eftermiddagen tog vi den lokale bus ud til Folkekirkens Nødhjælps kontor i Jerusalem. Her lærte vi om advocacy, som er fortalerarbejde. Det handler i bund og grund om hvad vi kan gøre for at sætte fokus på konflikten, og samtidigt forholde os objektivt, når vi kommer hjem og skal fortælle om vores oplevelser.

Palæstinensernes ungdom
Du kører på vej hjem til din værtsfamilie, hvor sikkerhedsselen ikke er nødvendig og chaufføren muligvis ikke har kørekort. Dette betyder intet i Palæstina. Trafikken er meget mere voldsom end i Danmark. Folk bruger hornet uden tøven, og kører stærkt igennem byer, der er tætbefolket. De unge palæstinensere har playstation, mobiler og andet, men de er betydeligt mere børn end voksne i deres adfærd. F.eks. legen sandhed eller konsekvens topper i Palæstina, mens det var en leg der gik ud i fjerde i Danmark.

Hjemmebesøg
Familier der modtager en med åbne arme, kærlighed og masser af arabisk mad, oplever man i Palæstina. Man kunne godt mærke forskellen på rig og fattig, for dem der boede i A og C områderne. Husene var etage huse i de fattige områder, hvor både tante og onkel kunne bo i samme hus som en selv. Hvorimod andre boede i store villaer, som er på størrelse med et fint dansk hus. Vi blev tilbudt masser af mad, for det meste: pitabrød man kunne dyppe i mange forskellige arabiske specialiteter så som, humus, olivenolie og krydderier.

Hvordan lever palæstinensernes unge i forhold til os?
Palæstinensernes ungdom ligner meget den danske ungdom. De går til fester, i byen, ses med venner og spiller computerspil/playstation. Den mest markante forskel er respekten for andre mennesker, f.eks. når læren siger noget eller der bliver givet en besked, kan de finde på at snakke i mobil, forlade lokalet eller bare snakke løs, og ikke være opmærksom. Hvorimod vi i Danmark har meget mere respekt for den, der taler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar